Opponera på texter

Just nu håller jag på med sista delkursen i A-kursen på min utbildning. Sista uppgiften – som är en argumenterande text med tillhörande reflektion – ska in på söndag. I uppgiften ingår också att man ska opponera på en annan students texter vilket jag sitter och jobbar med nu.

Det är svårt det här med att ge kritik tycker jag. Största anledningen till det är inte att jag tänker att jag är elak på något sätt – för jag vet att kritiken i så fall bara är till för att personens text ska bli bättre – utan det är mer för att jag ska ge råd som inte stämmer. Jag är verkligen inget språkproffs, inte på långa vägar. Därför känns det alltid så dumt när någon som jag ska sitta där och bedöma en annan persons text. Det är en grej att vara testläsare åt en annan författare exempelvis. Då ska jag framförallt kommentera på berättelsen, innehållet och om det finns en röd tråd. Kanske markerar jag något litet stavfel eller underlig meningsuppbyggnad, men jag behöver aldrig granska språket i detalj. När det gäller ett skolprojekt känns det värre. Då handlar det ju mer om den språkliga delen, även om innehållet också är viktigt.

Kan också vara jag som överanalyserar det hela. Jag har en förmåga att göra det – har jag hört 😉

575884ee1e913741488cd6db7c12adee.jpg

Vet att jag har lagt upp den här bilden förut, men den passar mig rätt bra, haha!

En reaktion till “Opponera på texter

Lägg till

  1. Kritik är alltid svårt. Både att ge och att få. Men samtidigt är det ju jätteviktigt, särskilt när man skriver mycket, annars utvecklas man inte. Fast jag tyckte nog att skolarbeten var lättare att opponera på än vad jag upplever att det är att testläsa ett manus. Manus är så mycket mer personliga på något vis.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: