Sexscener

I det senaste avsnittet av Kaffepaus JKPG snackar vi om sexscener i filmer och böcker. Så därför tänkte jag att jag skulle skriva lite om just det. Ni som har läst ”Födelsemärket” har säkert märkt att jag gillar att skriva sexscener (även om jag såhär på efterhand önskar att jag skrivit dem på ett annat sätt, men man lär sig ju med tiden). I de manus som jag skrivit under NaNoWriMo är sexscener extremt vanliga, så vanliga att flera av dem går att ta bort efteråt (ett av manusen har faktiskt inte kvar en enda, eftersom det inte var relevant). Anledningen till det är att de går snabbt för mig att skriva och jag vinner många ord på dem (samma sak när det gäller fightingscener, haha) – och för er som inte vet vad NaNoWriMo är så är det en tävling där man ska få ihop 50 000 ord på en månad, så alla ord som går att få ihop snabbt är en vinst känner jag.

Men som sagt, många faller bort av den enkla anledningen att de inte behövs.

När jag gick på gymnasiet och började läsa ordentligt igen så var sexscenerna av någon anledning väldigt viktiga. Kanske för att man var så sjukt nyfiken på den tiden. Visst är man fortfarande nyfiken, men kanske inte på samma sätt. Man vet ju vad det handlar om nu. Så istället för att läsa ren erotik måste jag säga att jag föredrar romantiska romaner där man emellanåt kanske får läsa en sexscen men där det mesta handlar om själva kärlekshistorien.

Har flera gånger funderat på om jag ska skriva något inom erotikgenren. Mest för att det vore kul att testa på. Men det är hela tiden något som sätter stopp, för även om jag tycker det är kul och lätt att skriva sexscener drar jag mig för att skriva en hel bok som bygger på erotik. Den romantiska romanen jag delvis jobbar på nu har erotiska inslag – ganska mysiga sådana om jag får säga det själv – men fokuset ligger ändå på romantiken (vilket är  en sjuk utmaning, för jag har aldrig varit så bra på att skriva om kärlek, haha).

Sen har jag svårt för språket i erotiska romaner. En i Kaffepaus-gänget sa igår att jag är pryd och ja kanske, inte för att jag vet när jag gick och blev det men ändå. Jag gillar helt enkelt inte snuskigt språk, vilket är svårt att undvika när man läser erotik. Föredrar böcker som har ett lite mildare språk och inte skriver ut alla könsord de har i sitt vokabulär. Tror det var därför jag fastnade för Fifty Shades och Anastasias tankar om deras sex. Det språket tyckte jag om! Har dock hört att Christian inte alls har lika fint språk i hans version..

Okej, jag vet inte vart jag ville komma med det här riktigt. Mest reflektera lite kring det här med sexscener. Känns som om det är något man kan prata om i evigheter (vilket var precis vad vi gjorde i podden, haha).

Hur känner ni andra inför sexscener i böcker? Gillar ni att läsa/skriva dem? Vill ni ha ett rått, erotiskt språk eller är ni mer som mig? 

535323ab99120560ed60ea106fab5874

Bildkälla

7 reaktioner till “Sexscener

Lägg till

 1. Sexscener är jättesvårt tycker jag, men i romance hör det ju till. Hittar karaktärerna den stora kärleken är det väl realistiskt att det förr eller senare leder till lite mer intima kontakter 😉 Däremot har jag lite svårt för rent erotiska böcker. Jag kanske är gammaldags, men jag ser inte vitsen med att karaktärerna ska ha sex om de inte är romantiskt intresserade av varandra. Sedan tycker jag att det lätt låter plumpt när man skriver sexscener på svenska. Det känns som om engelskan har bättre ord. Därför skriver jag nog gärna lite vagt och målande. Lämpliga namn på de inblandade kroppsdelarna är inte min starka sida 🙂

  Gilla

  1. haha jo absolut, i romance är det ju en sak. Vore konstigt om det inte hettade till liksom 😉 Men känner fortfarande att jag vill att de ska vara skrivna på ett visst sätt. Vagt och målande låter precis som min smak, haha! 🙂

   Gilla

 2. Jag har aldrig riktigt gillat språket i erotikböcker, faktiskt. Det känns hårt och ”ofint” på något vis. Jag skriver själv erotik, men det ligger mer åt det poetiska hållet 😉

  Gilla

 3. Sexscener är bland det svåraste att skriva, särskilt med tanke på att de bör ha ett syfte, att de bör tillföra någonting till historien. Jag är ingen romantiker och finner det därför ganska jobbigt att formulera orden kring ämnet eftersom det ger mig lite dåliga vibbar. Det fungerar att ge en antydan om sex i texten, men det är sällan jag skriver någonting mer utförligt. Pryd? Ja, kanske lite. Däremot har jag inga problem med att skriva om sexuell frustration då jag oftast tycker att det tillför mer än själva sexet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: