Fina ord om Flykten!

Igår fick jag en ny recension. Denna gång från författarkollegan Sarah C. Ödman. Eftersom hon inte har någon egen blogg eller Goodreads utan skickade recensionen i ett word-dokument tänkte jag publicera den här, eftersom jag tyckte den var så fin! ❤

När jag började läsa första delen (Födelsemärket) i Gabriellas serie, så trodde jag något helt annat än det jag är medveten om nu. Jag trodde verkligen efter de första kapitlen att det skulle bli någon form av vampyr-kärleks historia som lockade till sig tonårstjejer på samma sätt som min badrumslampa gör med dessa demoniska nattfjärilar. En sådan bok, vars kliché spydde ut nästa kliché. Jag dömer fort om precis allt – dumt eller inte – det har jag alltid gjort. Dock på grund av att jag i nio gånger av tio haft rätt.

I detta fall dock, så älskade jag att för en gångs skull ha fel.

Min uppgift är att skriva om andra delen, men jag tyckte ändå att den första åtminstone skulle få komma in på något hörn ändå, eftersom den första boken i en serie/trilogi utgör grunden för det mesta.
Den grund Gabriella la med Födelsemärket är svår att beskriva. Du vet inte vad som kommer ske, utan lämnas lite åt din egen fantasi. Flera alternativ på fortsättning dyker upp samtidigt som du givetvis har vissa önskemål själv. Den första boken var därför en sådan som jag tyckte om ju längre jag läste den. Man fann ett djup i karaktärerna (vilket tonårs-vampyr-draman sällan ger) och man fann, framför allt, ett djup i själva storyn.

Efter att ha läst första boken i en serie, så frågar man ju sig alltid – vill jag läsa fortsättningen?
Hell Yeah.

Flykten hade en händelserik inledning. Nya karaktärer, nya tankar som virades om huvudkaraktärens problem sedan tidigare. Prologen från Födelsemärket är i mina ögon svår att slå, men här levde författaren upp till mina förväntningar.

Jag tycker om Gabriellas påhittighet och hur hon gång på gång överraskar läsaren med både de känslor och händelser som hennes karaktärer upplever. Du kan inte förutspå vad som kommer att ske.
Är den här personen god eller ond?
Kommer dessa två bli sams?
Gömmer sig någon romantik här, eller vill författaren bara att du ska tro det?
Var kommer hela ekipaget att hamna nu?
Vem hjälper – vem är vän och vem är fiende?
Och den, för min del, återkommande frågan: Vem dör härnäst?

Jag vill inte kunna förutspå vad som ska hända. Det är något som deckarförfattare får mig att göra i deras böcker och filmer. Jag vill bli överraskad och inte ha någon aning om hur det hela kommer att sluta. Samtidigt så vill jag lära känna karaktärerna. Veta deras historia, deras tänk och vad som är rimligt för dem att säga och göra. Med huvudkaraktären, Mellody, är det dock lite svårt. Hon är två personer i en och samma, så jag antar att det förklarar allt.
Till en början så trodde jag att med dessa två personer så fanns det två sidor – en god och en ond. Så borde det ju regelmässigt vara, för det är ju vad man är van vid.

Ändå får jag känslan av att så inte är fallet. Den onda Mellody verkar vara något mer än just ond. Visst, jag kanske inte håller med om allt hon gör och säger, men jag förstår henne. Hon är sin egen karaktär och vissa situationer hanterar hon helt enkelt bättre än Erika. Hon är hårdhudad och tuff. Hon struntar fullständigt i om hon trampar någon på tårna – och dyker det upp något framför henne så spottar hon det bara i ansiktet och fortsätter. Så, med viss brist på fin franska kan man ju säga att inte en jävel vågar lussa med henne. Hon vet vem hon är och hon står fast vid det.
Vem vill inte ha dessa egenskaper?

Dock så faller mycket av storyn på Erika och hennes kamp mot Mellody. De är inte sams och det beror förmodligen på att de är så fruktansvärt olika. Den ena vill något, medan den andra säger nej. De bråkar, de krigar och saknar all form av förtroende för varandra. Man tänker i början att den ena skulle klara sig bättre utan den andra, men ju mer man läser så inser man att dessa två faktiskt rent av behöver varandra.
För vi har ju alla olika sidor inom oss själva. Vissa bättre, vissa sämre.

Den karaktär jag dock tycker bäst om är systern, Rose. Hon är, som man brukar säga, spot on. Utseendet, namnet, historian – jag vill bara veta mer om henne. Jag tycker bättre om henne än huvudkaraktären, men skulle absolut inte vilja ha henne i det rampljuset som Mellody står i. Utan hon är perfekt som hon är, precis där hon blivit placerad av författaren. Hon är osjälvisk mot andra samtidigt som hon inte riktigt vågar vara det mot sig själv. Mellody fortsätter att vända hennes värld uppochner, men bandet mellan dessa två lär förhoppningsvis inte kapas.

Med andra ord – böckerna är inget som jag skulle plocka upp och läsa om inte någon lagt dem i mina händer. Jag gav dem en chans, och det är inget jag ångrar. Gabriella är duktig, och jag hoppas verkligen att hon fortsätter skriva. Hennes stil må vara lite för skyndsam ibland, men i slutändan vill man återvända till hennes och Mellodys värld. 

Sarah C. Ödman

IMG_20160206_104720

Jag och Sarah på SmåLit i våras!

2 reaktioner till “Fina ord om Flykten!

Lägg till

  1. Kan inte du skriva någonting om hur du arbetar med flera manus samtidigt/om du gör det och hur du tänker när man får idéer till nya manus. Jag skriver på ett just nu och så fick jag bara häromdagen en idétill ett annat manus. Vet att jag borde fortsätta med det första, men har inte haft en sådan glädje och inspiration till skrivande som jag har med det andra på flera år. Jag har för mig att du skrivit om att du själv haft det här problemet förut, så skulle vara roligt ich hjälpsamt att höra din åsikt!

    Gilla

    1. Absolut, kan skriva ett inlägg om det 🙂 Är i samma sits just nu faktiskt, haha, fast det är jag iofs rätt ofta 😉 Alltid så många idéer som snurrar runt i huvudet! Det är väldigt svårt att veta vad man ska prioritera ibland!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: