Många idéer på en gång

Fick in en liten fråga som jag tänkte försöka svara på idag. Perfekt att få in frågor när man inte riktigt vet vad man ska blogga om emellanåt 😉

Ellen skriver:

Kan inte du skriva någonting om hur du arbetar med flera manus samtidigt/om du gör det och hur du tänker när man får idéer till nya manus. Jag skriver på ett just nu och så fick jag bara häromdagen en idétill ett annat manus. Vet att jag borde fortsätta med det första, men har inte haft en sådan glädje och inspiration till skrivande som jag har med det andra på flera år. Jag har för mig att du skrivit om att du själv haft det här problemet förut, så skulle vara roligt ich hjälpsamt att höra din åsikt!

Så nu ska vi se om jag kan få till något vettigt svar. Har ju tidigare nämnt att jag ofta skriver på flera manus parallellt. Oftast har jag ett huvudprojekt, som just nu är ”Magin vaknar”, och sedan skriver jag på andra saker vid sidan om. Om jag till exempel tröttnar på mitt huvudprojekt så kan det vara skönt att skriva om något annat en stund eller så får jag helt enkelt en idé som inte kan vänta tills det andra projektet är färdigt.

Att veta vilket man ska prioritera är alltid svårt. Just nu slits jag mellan urban fantasy-romanen ”Magin vaknar” och ”Mellody Looh – Förvandlingen” som är sista delen i min trilogi vilket leder till att jag helt enkelt får jobba med dem parallellt för att inte alla idéer ska spränga mitt huvud. Jag har dock bestämt mig för att ”Magin vaknar” är den som ska bli färdig först och anledningen till att det blev just den var att den redan var halvfärdig när jag började skriva på ”ML – Förvandlingen” så då kom det liksom naturligt att den skulle vara mitt huvudprojekt.

Rent praktiskt brukar jag göra så att när jag har en skrivdag/skrivkväll så brukar jag känna efter vad det är jag är sugen på att skriva på just då. Har jag mer inspiration för det ena än för det andra så jobbar jag med det, om jag känner samma inför båda satsar jag på mitt huvudprojekt först. Om jag har en hel dag till att skriva kan det hända att jag skriver på två manus under samma dag också, men om jag bara har en kväll brukar jag försöka fokusera på ett. Sen kan man såklart ha ett litet anteckningsblock bredvid sig och skriva upp idéer som dyker upp till det andra manuset under tiden.

Och där är väl det bästa tipset – som jag hört från otaliga andra författare också – att så fort man får en ny idé så kan det vara smart att antingen ta ett helt nytt anteckningsblock till just den idéen, alternativt att ha ett block som du bara har för att samla idéer i. Jag kör lite blandat om jag ska vara ärlig. Det blocket där jag samlar idéer är extremt rörigt med post-it lappar överallt och överstrukningar hit och dit men samtidigt väldigt inspirerande att titta igenom och upptäcka hur många grymma idéer jag har fått, haha. Dock är det lite farligt att titta igenom det när man redan har skrivprojekt igång, för då vill man bara börja på fler 😉

Annars gillar jag att ha ett block för varje manus, av den enkla anledningen att då går det att samla varenda liten tanke man får om det manuset där i. Till exempel de idéer man får medan man jobbar på ett annat manus. Då klottrar man ner det där lite snabbt och stoppar undan idéerna till nästa gång man har tid att jobba på det manuset. Går ju såklart bra att ha ett separat Word-dokument för det också om man inte känner att man vill vara som mig som har 1000-block utspridda i lägenheten, i mina väskor, i skåpet på jobbet, hos min mamma osv..

Så ja, jag vet knappt om jag har svarat på din fråga Ellen? Klockan är trots allt 8 på morgonen nu, jag ska snart till jobbet och har aldrig varit bra på att vara morgonmänniska, haha 😉 Men mitt tips till dig är att inte tvinga dig själv att skriva på ditt pågående manus hela tiden utan skriv lite på den nya idéen ett tag, sen kommer förhoppningsvis idéerna och glädjen tillbaka till det gamla manuset med. Så brukar det åtminstone funka för mig. Om jag tar en paus med ett annat manus så är det som om karaktärerna i det förra blir frustrerade och fyller min hjärna med massa spännande historier om dem bara för att jag ska komma tillbaka och då blir jag sugen på det där andra manuset igen.

Hoppas det var ett någorlunda svar på din fråga! 🙂

22571558d37c14cd6b7c8c69e06b9f63

En reaktion till “Många idéer på en gång

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: