Vit jul

Han ser på mig med rödsprängda, rusiga ögon. Andedräkten stinker av sprit och ölmagen verkar göra det omöjligt för honom att knäppa jackan. Jag hatar den där blicken. Så oförutsägbar. Man vet aldrig vad som kommer härnäst när han ser ut sådär.

”Om jag gav dig en miljon, skulle du förändra ditt liv då?” Han sluddrar fram orden och lutar sig allt för nära mig. Jag försöker andas genom munnen. Vill inte känna doften av alkohol, urin och spya som omgiver honom.

”Ja, det skulle jag nog. Till det bättre”, svarar jag och tar ett steg mot dörren. ”Jag borde gå in nu, vi ska åka snart.”

”Skulle du? Det skulle inte jag”, sluddrar han och låtsas att han inte hört det sista jag sagt. ”Jag skulle inte förändra någonting.”

Jag kan inte låta bli att himla med ögonen. Självklart inte. Varför skulle du vilja förändra något? Ditt liv har sett mer eller mindre likadant ut under 23 års tid. Du super, dag ut och dag in. Har några bra dagar då du lovar på heder och samvete att nu är det slut med drickandet, nu ska du lägga av och bli en bättre människa. Någon dag senare går du berusad runt och skriker glåpord och hemskheter igen. Slår sönder saker, bankar på dörren och terroriserar de nära och kära som du precis lovat att du ska bättra dig. Sen fortsätter det så, om och om igen. Kärleksförklaringar varvas med oförutsägbara raseriutbrott och hur illa du än säger att du mår så blir inget bättre. Inte ens för en miljon skulle du vilja ändra dig.

”Klart du inte skulle”, nöjer jag mig med att säga. ”Nu måste jag gå in.”

”Jag älskar dig, det har jag alltid gjort”, säger han när jag öppnar dörren till mammas hus. Jag svarar inte utan tänker bara att jag önskar att de där orden faktiskt betydde något.


Kampanjen Vit Jul är i full gång. Det är en kampanj som är till för att barn ska få ha en jul utan alkohol. Det här är något som jag tycker är väldigt viktigt och som jag tycker borde vara en självklarhet. Inget barn ska behöva känna sig osäker eller rädd på grund av en berusad förälder som kan få för sig och säga vad som helst.

Jag har fått kommentarer i stil med ”Man måste väl få dricka lite? Bara för att du själv inte dricker ska det väl inte sätta stopp för andra?” Och nä, det kanske det inte ska. Men som dotter till en alkoholist och drogmissbrukare så är jag starkt emot alkohol runt barn. Låt barnen få njuta av julen, det är trots allt deras högtid!

Kika in på www.vitjul.se för att se hur du kan stödja kampanjen!

14963252_10154202837288315_8027418177178120430_n.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: